Gömeç’te yer alan, yaşı 100’ü aşan ağaçları ile tecrübesi dededen, lezzeti Ege’den.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Doğanın armağanı olarak tabir edilen ve sayısız faydası olan zeytinyağını satın alırken gerçek olup olmadığını bilmemiz çok önemlidir.

Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Pratik Yöntemler:

Satın almış olduğunuz zeytinyağını buzdolabına koyduğunuzda donuyorsa bu hakiki olduğunu gösterir. Eğer donmayan kısımları varsa, bu da katkılı olduğu anlamına gelir.

Zeytinyağının meyvemsi ve taze bir kokusu olmalıdır.

Zeytinyağını yutarken kendine özgü aroması genzinize yayılmalı, diliniz arkasında bir acılık hissedilmeli ve bu acılık bir süre sonra geçmelidir.

Hakiki zeytinyağının 3 özelliği vardır: Burukluk, Yakıcılık ve Aroma.

Zeytinyağının maliyeti diğer birçok yağa oranla daha yüksektir. Bu sebeple çok ucuz olan zeytinyağlarına şüphe ile yaklaşılmalıdır. Hakiki zeytinyağının belirli bir maliyeti vardır ve bunun altında satılabilmesi de mümkün değildir.

Gerçek zeytinyağı kabarcık kabarcık olarak üste çıkmalıdır. Bir süre sonra kalıp haline gelebilir, o zaman da yandan bakıldığında düz bir hatta görülmelidir.

Zeytinyağını kokladığınızda kötü ve ağır bir koku alıyorsanız, tattığınızda çok tatlı ise veya herhangi bir acılık yoksa, yemek borunuza doğru bir yanma oluyorsa ya da yemek sonrası mide yanması yaşıyorsanız aldığınız ürün gerçek olmayabilir.

Zeytinyağının rengine bakarak hakiki olup olmadığı anlaşılamaz.

Zeytinyağı ile İlgili Hileler

Kanola yağının yapısı zeytinyağı ile aynıdır. Fakat kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Bu sebeple zeytin ağacının yaprakları ile aroma elde edilip kanola yağının içine karıştırılmakta ve böylece zeytinyağından ayırt edilmesi imkansız hale gelmektedir.

Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1’e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir. Bu oldukça tehlikelidir ve uzun vadeli tüketimde kansere dahi sebep olabilmektedir.

Zeytinyağının maliyetinin yüksek olması sebebiyle içerisine pamuk yağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılmaktadır. Böylece miktar arttırılıp, maliyet azaltılmış olmaktadır.

Diğer Yazılar